Skip to content
Popenoe, Guatemala

Casa Popenoe

Casa Popenoe bola postavená v 18. storočí na vrchole koloniálnej éry – jedna budova pochádza zo 16. storočia. Wilson a Dorothy Popenoe kúpili nehnuteľnosť v roku 1930 a pustili sa do jej rekonštrukcie. Po obnovení komplexu ho vybavili dobovým nábytkom. Po tom, čo Dorothy zomrela, Wilson a jeho druhá manželka Helen pokračovali v zbieraní artefaktov…

Pamätník Pelmeni

Nezvyčajná socha pelmena napichnutá na vidličku sa objavila v Izhevsk v roku 2004 v nádväznosti na festival “Moderné mestské sochy” ako súčasť Volgského hlavného mesta kultúry. Pelmen je veľmi pôsobivý s priemerom jeden meter a výška súsošia s obrovskou vidličkou sú 3 metre.

Posledné háje pôvodných divokých jabloní

Až sa nabudúce zakusneš do šťavnatého jabĺčka, zamysli sa nad tým, odkiaľ tá dobrota pochádza. Ovocie zrelo na strome nejakého poľnohospodára, ale kde? Dnes sa jablká pestujú po celom svete, od Brazílie cez Poľsko až po Japonsko. Avšak všetky tieto jablone sú potomkovia pôvodných stromov, ktoré rástli v horách okolo najväčšieho kazašského mesta Almaty, ktorého…

Festival červov palolo

Po väčšinu roka žije palolo zelený v korálových útesoch u Samoy, kde sa živí morskou riasou a pomaly dorastá do dĺžky až 30.5 centimetrov. Počas jednej alebo dvoch nocí vždy v októbri sa však vynorí na hladinu, kde sa v hojnom počte pária.

Tongzi Dan

Každý rok na jar sa ulice Dongyangu naplnia predajcami ponúkajúcimi sezónnu špecialitu tongzi dan, slovensky “chlapčenské vajcia”. Táto tradičná delikatesa predstavuje vajcia uvarené natvrdo v moči mladých chlapcov. Potom čo sa vajcia v moči uvaria, vyberú sa z nej a olúpu. Olúpané vajcia sa nechajú v tekutine ešte krátko povariť, aby bola chuť skutočne výrazná.

Ochutnaj pravé wasabi!

Mal si niekedy wasabi? S veľkou pravdepodobnosťou si to pravé nikdy neochutnal. Vo väčšine reštaurácii nedostávaš pravé wasabi. Je to len zmes vody a chren zafarbený na zeleno!