Skip to content

Posledné háje pôvodných divokých jabloní

Až sa nabudúce zakusneš do šťavnatého jabĺčka, zamysli sa nad tým, odkiaľ tá dobrota pochádza. Ovocie zrelo na strome nejakého poľnohospodára, ale kde? Dnes sa jablká pestujú po celom svete, od Brazílie cez Poľsko až po Japonsko. Avšak všetky tieto jablone sú potomkovia pôvodných stromov, ktoré rástli v horách okolo najväčšieho kazašského mesta Almaty, ktorého…

Festival červov palolo

Po väčšinu roka žije palolo zelený v korálových útesoch u Samoy, kde sa živí morskou riasou a pomaly dorastá do dĺžky až 30.5 centimetrov. Počas jednej alebo dvoch nocí vždy v októbri sa však vynorí na hladinu, kde sa v hojnom počte pária.

Tongzi Dan

Každý rok na jar sa ulice Dongyangu naplnia predajcami ponúkajúcimi sezónnu špecialitu tongzi dan, slovensky “chlapčenské vajcia”. Táto tradičná delikatesa predstavuje vajcia uvarené natvrdo v moči mladých chlapcov. Potom čo sa vajcia v moči uvaria, vyberú sa z nej a olúpu. Olúpané vajcia sa nechajú v tekutine ešte krátko povariť, aby bola chuť skutočne výrazná.

Ochutnaj pravé wasabi!

Mal si niekedy wasabi? S veľkou pravdepodobnosťou si to pravé nikdy neochutnal. Vo väčšine reštaurácii nedostávaš pravé wasabi. Je to len zmes vody a chren zafarbený na zeleno!