Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále.

My to pripravujeme doma v pekárni Kenwood BM450 ku ktorej bola aj brožúra s receptami. Na briošku je aj rôzne množstvo podľa veľkosti, len neodporúčam robiť 1kg verziu. Tu som raz robil a takmer mi “ušla” z pekárne. 750g verzia je ideál, že vyplní celú pekáreň po okraj. Všetko čo potrebujeme, sa väčšinou nachádza v každej domácnosti.

Suroviny na Briošku

Ingrediencie/veľkosť bochníka1000g750g500g
mlieko280ml200ml130ml
vajcia221
maslo150g120g80g
hladká múka600g500g350g
soľ1½ čaj. lyž.1½ čaj. lyž.1 čaj. lyž.
cukor80g60g30g
sušené kvasnice2½ čaj. lyž.2 čaj. lyž.1 čaj. lyž.

S postupom si netreba robiť žiadnu ťažkú hlavu. Stačí všetko nahádzať do jednej nádoby. Dokonca neriešim, že maslo by malo byť rozpustené, mlieko izbovej teploty či špeciálna biela chlebová múka. Občas vystriedam i obyčajný biely cukor za hnedý či trstinový. Pre chuť môžte do cesta ešte prihádzať napr. sušené hrozienka.

Suroviny briošky v pekárni
Teraz stačí len v pekárni navoliť vhodný program a čakať. Program by mal byť taký aby dostatočne premiesilo cesto (dosť podstatná vec pre nadýchanú briošku) a samozrejme nakysnúť. Naša pekáreň má na to priamo program a celý trva asi 3½ hodiny.

Kysnutie Brioška
Vykysnutie Brioška
Asi ¾ hodinu pred koncom začína piecť. To už brioška vyliezla zo svojej nádoby a tlačí sa na vrchné veko. To je dobrý signál na to, aby sa vytiahlo maslo z chladničky. Posledných 10 min. pred koncom už pri pekárni slintá celá rodina. Len čo skončí program, vrhneme sa na to ako smečka hladných vlkov a po chvíli polovica briošky sa nachádza v našich žalúdkoch. Druhá polovica určite skončí kým pôjdeme spať. Dobrú chuť.

Brioška už lezie
Brioška hotová
Pripravená brioška

Páčil sa ti článok?

Strata časuUšlo toPrečítal somVýborne!Super! Ešte ďalší prosím. (Ešte nikto neohodnotil, buď prvý)
Počítam...

CK Knirsch