Skip to content

Jarné prázdniny v Niš: časť druhá

CK Knirsch 1. marca 2017

Úspešne je naša multikultúrna zostava v Niš, ale čo v tomto meste ktoré je veľké približne ako Galanta? Na internete je nedostatok informácii a keď ich už nájdete tak sú písané iba v srbštine.

Po úspešnom ubytovaní v našom penzióne Vivaldi Suites sme sa rozhodli, že pôjdeme narýchlo obzrieť mesto a niekam sa najesť. Veľa šancí na obzretie sme nemali, keďže domáci trvali na tom, že nás odvezú napriek tomu, že do mesta je to stále rovno dole kopcom približne 700m.

V Niš neparkujte svojho tátoša pod stromom, lebo do rána si ho môžete nájsť aj v takomto stave

Vyložil nás na nejakom námestí s informáciou, že tu nás aj vyzdvihne. Stačí ho prezvoniť na mobil. Dal nám tipy na tri reštaurácie, ale dve boli beznádejne plné a tak sme začali hľadať podnik s názvom Biser.

Trochu sme síce poblúdili bez mapy a s radami od okoloidúcich, ktorí stále tvrdili že vľavo, ale nakoniec sme našli. U nás by to bol podnik asi štvrtej cenovej skupiny, ak by ho rovno nezavreli. Na Balkáne stále platí že fajčiť sa dá všade. V každom podniku. Dokonca aj v cukrárni, ako sme sa neskôr presvedčili. Polovičke posádky to úplne vyhovovalo.

Pitia a jedla bolo neúrekom

Všetci hladní sme si hneď objednali nejaké predjedlo a na uvítanie Rakiju. Tých rakijí nakoniec bolo asi 28 kúskov spolu so 16 pivami. Podávané jedlo vynikajúce a nevedeli sme sa ho dojesť. Misy s mäsom a syrom spolu s ich typickým chlebom boli neskutočné. Čevapi a Pleskavica tiež. Tu by vegetariánsky nefajčiar asi umrel hladom.

Toto je porcia pre jedného

V konzumácii sme sa vôbec neobmedzovali a tak sme hneď prvý večer vyzerali naozaj ako na dovolenke. Preto sme aj privolili, aby nám miestny fotograf vytvoril fotky na pamiatku za malý obnos. Dokonca bol aj menší problém s privolaním si odvozu v našom stave. Domáci už dávno spal a tak nám zavolali taxíky. Odvoz na penzión bol v prepočte 1€ a aj to recepčná za nás zaplatila. A celková útrata v Biser? 10.820 RSD (Srbský dinár)!!! Kurz je 1:125. Na to že nás bolo 9, úplne smiešna suma.

Šéfe, platíme…

Náš záverečný účet

Ide sa na Safari
Hneď na ďalší deň sme mali objednaný Safari výlet po okolí na džípoch. Ten sme si už objednali v predstihu cez ich stránku. Odporúčame im písať v slovenčine alebo prehnať text cez translátor a rovno v srbštine. Najprv na anglický mail nereagovali, ale členke našej skupiny (chorvátka) reagovali okamžite. Zostavili nám balík na mieru, čo sa dá uskutočniť vo februári a o 10:00 sme ich už mali pred penziónom.

Škoda len, že nebolo teplejšie, lebo v ich programe je aj rafting v nádhernej prírode, speleológia či streľba s ostrými nábojmi z rôznych typov zbraní.

Prvá zástavka: Čegar

Napriek tomu nám zabezpečili celodenný program s množstvom zaujímavých zástavok. Na prvej zástavke sme dokonca mali zabezpečené občerstvenie v podobe kávy, niečo na zahryznutie a samozrejme rakije. Ako keby vedeli, že potrebujeme vyrovnať hladinu z predchádzajúceho dňa.

Kávička, Rakija, niečo sladké …. ideálna desiata

Tých zástavok bolo neúrekom v rôznych kostoloch a jaskyniach. Autami sme šli po neprístupných terénoch a objavili zakútia, ktoré by sme inak neobjavili. Dokonca sme si dali aj kúpanie v prírode v termálnych prameňoch. Poslednou zástavkou bola návšteva vinárne spojená s ochutnávkou vín. Veľa ochutnávania síce nebolo, keďže robia len pár druhov, ale najzaujímavejšou bola výroba ich špeciálneho vína.

Kúpanie vo februári v termálnom prírodnom prameni

To dozrieva vo veľkých amforách zakopaných v zemi. Tie si sami vyrábajú a zvnútra su ošetrené včelím voskom. Víno najprv dozrieva v sudoch asi dva roky a následne ho prelejú do týchto amfor, kde je tiež nejaký rok. Každopádne stojí to za návštevu. Také obrovské priestory ani na Slovensku nenájdete.

Víno dozrieva v zakopaných amforách. Zmenšeninu amfory vidíte vzadu vo výklenku.

Ďalšie obžerstvo
Totálne zničených nás vykladajú pred penziónom, kde sa prezlečieme a nechávame sa znova odviezť dole do mesta do luxusnejšieho podniku Stara Srbija. Dali sme na radu domáceho a objednávame si vo väčšine špecialitu Vešalica. Je to vlastne mäso s mäsom v syre :).  Bravčový kus nádherného mäsa, obalený šunkou a syrom. Super šťavnaté a samozrejme problém to zjesť. To ešte zalievame niekoľkými pivami aby sme sa takmer nevládní nechali ako páni zase odviezť späť a pripraviť sa na ďalší “náročný” deň. Ten bude v ďalšej časti.

Mäso s mäsom a minimum zeleniny. Niečo pre mäsožravcov.

Prečítaj si ďalšie články

Výhľad z Kamzíka: Bratislava ako na dlani

Televízna veža Kamzík na Kolibe predstavuje neoddeliteľnú súčasť Bratislavy ktorú už vidieť z diaľky. Už pri ceste domov po diaľnici vždy vyhliadame túto stavbu. Len čo ju vidíme, vieme, že za chvíľu sme doma. Po viac ako 5 rokoch sme sa rozhodli znova navštíviť túto dominantu Bratislavy. Hlavne sme boli zvedaví či poskytované služby, ceny…

Zimné Sarajevo

Hlavné mesto Bosny a Hercegoviny patrí medzi naše TOP miesta. Nikdy sa nám ale nepodarilo, navštíviť toto mesto v zime. Až tentoraz. A je čarovné!

Najnižší bod Slovenska

Najnižší bod Slovenska

Každý sa snaží dosiahnúť najvyšší bod Slovenska, ale kto si môže povedať, že bol na najnižšom bode Slovenska? Určite ani nevieš, kde na Slovensku sa tento bod nachádza!

Za Cyrilom a Metodom do gréckeho Thessaloniki

Aj priamo uprostred leta sa dá zaletieť za pár euro k moru. Stačí si dostatočne dopredu vyhliadnúť tie správne letenky. My sme tak urobili. Koncom mája sme si zakúpili za 25,- € spiatočné letenky do gréckeho Thessaloniki z Viedne.

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.

Náš Instagram